miercuri, 18 februarie 2015

Egalitatea de tratament intre salariatii proprii si cei temporari

Egalitatea de tratament intre salariatii proprii si cei temporari 



Desi legea 12/2015 – ultima modificare a Codului Muncii - a starnit controverse datorita unei completari privind egalitatea de salariu intre un salariat temporar si un salariat propriu al utilizatorului:
art.92 (3) Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care îl primeşte salariatul utilizatorului, care prestează aceeaşi muncă sau una similară cu cea a salariatului temporar
prevederea nu este in esenta sa una noua, ci reprezinta doar o includere in Codul Muncii a unei prevederi legale care a existat si pana acum, mai precis:
art. 11 alin 3 din HG 1256/2011 Condiţiile de bază de muncă şi de angajare referitoare la durata timpului de lucru, munca suplimentară, repausul zilnic şi săptămânal, munca de noapte, concediile şi sărbătorile legale şi salarizarea aplicabile salariaţilor temporari sunt, pe durata misiunii de muncă temporară la un utilizator, cel puţin acelea care s-ar aplica salariaţilor în cazul în care aceştia ar fi fost recrutaţi direct de către utilizatorul respectiv pentru a ocupa acelaşi loc de muncă. 
Toate condiţiile de bază de muncă şi de angajare stabilite prin legislaţie, regulamentul intern, contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi prin orice alte reglementări specifice aplicabile utilizatorului sunt aplicabile în mod direct şi salariaţilor temporari pe durata misiunii de muncă temporară.”

Avand in vedere faptul ca agentul de munca temporara nu are acces la salariile angajatilor utilizatorului, acesta din urma este singurul in masura sa se asigure ca exista egalitatea de tratament intre salariatul propriu si cel temporar: 
“art. 19 din HG 1256/2011 Utilizatorul salariaţilor temporari are următoarele obligaţii: d) să asigure salariaţilor temporari aceleaşi drepturi cu cele ale salariaţilor angajaţi cu contract individual de muncă la utilizator”.


Despre autor
Dana Ionescu este Legal Manager al Adecco, avand peste 15 ani de experienta in domeniul juridic. Este specializata in legislatia muncii, acoperind aspecte legate de contracte colective de munca, regulamente si politici interne, restructurari si transferuri de personal. Are o vasta experienta in dreptul contractual, acordand consultanta in negocierea contractelor, conciliere si recuperare de debite. A fost implicata in tranzactii complexe cu privire la capitalul social, detinand cunostinte temeinice de drept societar.

Contact:
Mob: + 40 721188450

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu